Plenum i Östersund. Foto: A-M Ahlén.
SAMETINGET

Förväntningar inför ny samepolitik

"Har varit väldigt konstruktivt"
2:06 min

På fredag ska ledamöterna i Sametingets arbetsgrupp, Siidajuogus, träffas för att enas om ett första förslag om en ny samepolitik.
Men det är inget enkel fråga - i gruppen råder nämligen olika uppfattningar om enigheten bakom förslaget.

Min geaidnus Sara Larsson är en av ledamöterna.

- Jag tycker det har varit väldigt konstruktivt. Det har varit bra att vi har varit alla partier för då har vi kunnat lyssna på varandra. Vi har inte haft utrymme att spekulera vad andra tycker utan vi har lyssnat på varandra och kompromissat. Så jag tycker det har varit ett väldigt konstuktivt arbete.

Arbetsgruppen Siidajuogus består av åtta ledamöter och samtliga partier i Sametinget finns alltså representerade. Frågor man diskuterat har handlat om land- och vattenrättigheter och hur framtidens samebyar ska se ut gällande medlemsskap, arbetsuppgifter och rättigheter inom samebyn.

Ledamöterna Håkan Jonsson Jakt-och fiskesamerna, Lars-Erik Fjellström LSS och Lars-Paul Kroik från Albmut säger alla till Sameradion att de tycker att arbetet i gruppen gått väldigt bra och att det är något av det viktigaste som hänt för samisk politik.

Ingrid Inga från Samelandspartiet håller dock inte med om att gruppen skulle vara överens men vill inte uttala sig innan det slutliga förslaget är i hamn. Guovssonástis Per-Mikael Utsi ville inte heller kommentera något innan mötet.

Så en viss osäkerhet råder ändå inför hur man ska enas i arbetsgruppens möte på fredag. Sara Larsson kan hålla med om att gruppen varit oeniga kring hur man ska jobba inom gruppen men när det gäller förslagen ser hon positivt på hur de kommit överens:

- Min förhoppning är nu att vi kan lämna ett enigt förslag. Sedan är det mycket jobb kvar och det viktigaste jobbet nu det är att det här förslaget ska ut och diskuteras i det samiska samhället.

- Vi har ju lagt ett förslag som vi politiker i Sametinget tror på att vi kan gå vidare med men det är ju mycket som återstår med att till exempel diskutera det här med samebyarna, sameföreningar, partierna och med svenska regeringen för att komma fram till hur det ska genomföras, säger Sara Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".