Nu ser Ruvhten sijte en framtid för renskötseln

2:50 min

Nu behöver inte samebyn Ruvhten Siijte böta för renbete. De vann vitesmålet mot de 32 markägare som stämt samebyn. Tingsrätten i Östersund anser inte att samebyn kan tvingas betala vite för renar som betar på privata marker.

På tisdag förmiddag lämnade Östersunds Tingsrätt sin dom i vitesmålet mellan samebyn Ruvhten Siijte och 32 markägare. En dom som ger samebyn rätt.

I juni 2005 stämde markägarna samebyn eftersom de menade att samebyn, genom att ha sina renar på fastighetsägarnas marker, inte följde domen i Härjedalsmålet.

Enligt domen i härjedalsmålet har inte samebyarna rätt till renbete på de privata marker som omfattades av domen. Domen vann laga kraft när Högsta Domstolen nekade prövning 2004.

De allra flesta av de 32 markägarna i det här målet var även med som parter i härjedalsmålet, det var även Ruvhten Siijte. De 32 markägarna och Ruvhten Siijte är överens om att härjedalsdomen innebär att samebyn inte har någon av avtal oberoende rätt till renbete på de nu aktuella fastigheterna mellan åarna Tännån och Ljusnan.

Markägarna hävdar i det här målet att samebyn inte följer domen och har därför krävt vite på 100 000 kronor för varje gång som renar kommer in på markerna.

Men tingsrätten konstaterar att samebyn inte avsiktligt drivit in renar på markerna, utan gjort vad man kunnat för att förhindra att renar vandrar till området.

Tingsrätten skriver:
"Problemet med yrkandet är att huvuddelen av orsakerna till rennärvaron på fastigheterna, som uppräknats ovan, ligger utanför samebyns kontroll. Risken att renar, oavsett hur intensivt samebyn bevakar ytterkanterna, skulle ta sig in på området mellan åarna är uppenbar."

Tingsrätten konstaterar dock att det vid vissa tillfällen, särskilt under försommaren, är mer renar på markerna än vad man som fastighetsägare kan förväntas tåla. Men det utgör inte skäl för att samebyn ska betala vite, menar tingsrätten som istället hänvisar till att problemet kan lösas med hjälp av rennäringslagen.

Bestämmelserna i rennäringslagen tar hänsyn till både samebyars och markägares intressen, konstaterar tingsrätten.

Tingsrätten skriver:
"Sammanfattningsvis konstaterar tingsrätten att samebyn saknar möjligheter att vid varje tid kontrollera var renarna befinner sig och viss rennärvaro är oundviklig på kärandenas fastigheter. När antalet renar på fastigheterna överstiger vad fastighetsägarna har att tåla, dvs. när antalet renar är så många att de orsakar skada eller olägenhet av någon betydelse, finns det väl avvägda regleringar gällande vitesförelägganden och strikt skadeståndsansvar i rennäringslagen som kan tillämpas. Ett bifall av fastighetsägarnas yrkande om vitesföreläggande kan därför inte anses vara vare sig behövligt eller proportionerligt. Yrkandet ska därför ogillas i denna del."

I det fall som tingsrätten inte dömer ut vite så har markägarna begärt att tingsrätten i sin dom ska förbjuda renarna att vara på dessa marker. Men tingsrätten anser inte det vara nödvändigt då det kravet redan framställts i härjedalsdomen som fastställdes 2004.

Tingsrätten dömer även markägarna att ersätta Ruvhten Siijtes rättegångskostnader med 532 961 kr, varav 350 000 kr för ombudsarvode. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista