Jokkmokk

Fjällnära skog hotas

Fjällnära barrskog vid Änokdeltat norr om Kvikkjokk hotas av avverkning. Området ligger intill Sareks nationalpark och Naturskyddsföreningen uppmanar Skogsstyrelsen att stoppa planerna.

Två avverkningar planeras i ett väglöst område nära Kvikkjokk. Områdena ligger mellan två naturreservat och är klassade som riksintressen för naturvården och friluftslivet.

Enligt Naturskyddsföreningen skulle avverkningarna medföra att ett vackert vildmarksområde förstörs för all framtid.

Naturskyddsföreningen kräver i ett öppet brev att Skogsstyrelsen, som har fått in en ansökan om avverkning, sätter stopp för planerna.

– Om Skogsstyrelsen släpper igenom avverkningen förvandlas den miljömässigt redan svaga skogsvårdslagen till en papperstiger. Det vore oförenligt med lagstiftarens avsikt. Ett avslag är den rätta vägen att gå, säger Joanna Cornelius, miljöjurist på Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista