1 av 9
Skådespelarna Boris Glibusic och Anna Åsdell: Foto: Ida Rådström
2 av 9
Saskia Husberg, regissör av Arctic Perfomance. Foto: Ida Rådström
3 av 9
Lena Engqvist Forslund, chef på samiska teatern Foto: Ida Rådström
4 av 9
5 av 9
6 av 9
Boris Glibusic och Anna Åsdell. Foto: Ida Rådström
7 av 9
8 av 9
9 av 9
Čohkkiras

Samisk teater intar iskyrkan

Giron sámi teáhter ska nu försöka viga samman samisk och kroatisk kultur. Det i den nya föreställningen Arctic Performance som har premiär idag i iskyrkan i Jukkasjärvi.

Giron sámi teáhters nya föreställning Arctic Performance är regisserad av Saskia Husberg. Hon har tidigare varit skådespelare i Giron sámi teáhters stycke i What´s up sápmi bland annat. Nu har Saskia Husberg försökt att viga samman samisk och kroatisk kultur.
– Vi tänkte först kulturkrock. Men det blev en sammansmältning av kulturerna, säger hon.

Förra året spelade
Giron sámi teáhter utomhus i iskalla Jukkasjärvi. Nu har man valt att flytta in i iskyrkan.  Föreställningen är framförallt visuell och byggd på mycket dans, sång och jojk.
– Vi har en påhittad dans som ska se ut som en balkandans, säger Boris Glibusič
– Och en typ av sydisdans, tillägger Anna Åsdell.

Huvudspråket är engelska men både svenska, sydsamiska och serbiska absorberas av snöväggarna i iskyrkan. I ett av musikstyckena komponerade av ljuddesignern Agnes Fred har den traditionella brudvalsen, samiska nationalsången och den serbiska nationalsången blivit till ett:
– De fungerade så bra ihop. Gick i samma tonart. Det var bara att möblera om lite så blev det samma låt. Det var jättelustigt att symbiosen fanns där, säger Agnes Fred.

Huvudmålgruppen i föreställningen Artic Performance är dom utländska besökarna säger Lena Forslund Engqvist chef på giron sámi teáhter.
– Vi vill givetvis ha besök av alla. Men vi riktar oss mot en internationell publik.

Ni har ju tidigare fått kritik för att nedprioritera samiskan. Hur tystar du kritikerna med den här föreställningen?
– Jag vet inte om de går att tystas. Det är inte önskvärt att tysta någon kritik utan istället hålla debatten levande. Här hör vi mycket sydsamiska. Bland annat den sydsamiska skapelseberättelsen. Det är häftigt, säger Lena Forslund Engqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista