1 av 2
Markägaren John-Elvin Hemfjäll.
2 av 2
Högsta domstolen prövar inte ett fall om jakt- och fiskerättigheter i Västerbotten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Storuman

Nekas jakt- och fiskerätt

Högsta domstolen säger nej till att pröva ett fall om jakt- och fiskerättigheter i Västerbottens inland. En av markägarna säger att han är beredd att gå vidare till Europadomstolen.

Det hela började med att ett 20-tal markägare i Storuman och Sorsele vände sig till tingsrätten, eftersom de ansåg sig ha jakt- fiske- och betesrätt på statens mark ovan odlingsgränsen.

Markägarna menar att dessa rättigheter kvarstår, trots att deras förfäder förlorade mark i och med avvittringen i början av 1900-talet.

Efter motgångar i såväl tingsrätt som hovrätt så gick en handfull markägare vidare till Högsta Domstolen, men det blir alltså ingen prövning där.

En av markägarna, John-Elvin Hemfjäll säger till Västerbottens-Kuriren att han är beredd att gå vidare till Europadomstolen.

– I Europadomstolen borde man förstå att staten gjort fel, säger
Hemfjäll till VK.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".