Umeå

Renskötselrätten prövas av HD

Den 7 februari börjar en tre veckors huvudförhandling i det största målet som Högsta domstolen handlagt sedan Skattefjällsmålet. HD ska avgöra om samerna har renskötselrätt vid kusten söder om Umeå.

Advokatbyrån Gärde Wesslau skriver i ett pressmeddelande att målet är av mycket stor principiell vikt för de renskötande samerna eftersom de principer som HD fastslår kommer att bli avgörande för möjligheten för samebyar i framtiden att bevisa sin uråldriga rätt till sina marker.

Camilla Wikland är advokat för samebyarna:

– Jag skulle säga att det är ett oerhört viktigt mål och väldigt angeläget att Högsta domstolen meddelar prejudikat i frågan. Det är det största målet de haft sedan Skattefjällsmålet, säger hon till oddasat.se.

Bakgrunden är att ett större antal fastighetsägare stämde tre samebyar (Ran, Vapsten och Umbyn) 1997. Fastighetsägarna menade att det saknades renbetesrätt på deras fastigheter. Tingsrätten och hovrätten har fastslagit att det finns en sådan sedvanerätt.

HD har tidigare meddelat prövningstillstånd och nu står det klart att huvudförhandlingen pågår mellan den 7 februari och den 23 februari 2011 i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista