Klicka för grafik - samisk förskola
SÁPMI

Samiska förskolor lyser med sin frånvaro

2:12 min

Endast två av fjorton nya kommuner i det samiska förvaltningsområdet har lyckats starta samisk förskola.
Det visar en granskning som Sameradion gjort.

Inger-Ann Eira Andersson i Sorsele vill att hennes barn ska få nordsamisk undervisning på förskolan, men har inte fått det.

- Det är ju jättetrist. Jag trodde aldrig det skulle bli så för mig och mina barn, säger hon.

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk ska framförallt stärka barns utveckling av kulturell identitet och det egna minoritetsspråket.

Kommunen ska därför kunna erbjuda samisk förskola. Men trots att de nya samiska förvaltningskommunerna sedan ett år tillbaka ska kunna erbjuda barnomsorg på samiska är det få kommuner som gör det.

Men varför är det så viktigt med samiska i förskolan? Mikael Vinka, forskare i samiska språk vid Umeå universitet säger att barnens inlärningsförmåga av språk sker naturligt.

Vinka säger att barn är genetiskt förprogramerade för att lära sig språk och den här möjligheten ligger öppen upp till tio års ålder.

- Ju tidigare barnet lär sig språket, och kommer i en miljö där språket talas, så lär man sig det utan ansträngning som ett första språk, säger Vinka.

Inger-Ann Eira Andersson i Sorsele har en dotter som inte får samisk undervisning.

- Det är ju hemskt tråkigt och speciellt nu när jag vet att hon har en rättighet, att hon ska få samiskt stöd på dagis också och att det ändå inte sker. Det håller inte."

Det är bara två av de nya kommunerna i förvaltningsområdet, Berg och Krokom, som har startat samisk förskola eller förskoleavdelning inom kommunen.

Tre av de samiska förvaltningskommunerna Åre, Östersund och Sorsele kan ge modersmålsstöd eller andra alternativ åt vissa som begär det.

Älvdalen och Lycksele menar att de idag inte kan erbjuda några alternativ, men lovar att ordna något om frågan dyker upp.

Strömsund, Malå, Storuman och Vilhelmina kan inte erbjuda några alternativ alls.

I Umeå uppger man att man kan garantera modersmålsstöd eller andra alternativ åt de som begär det, men i Umeå finns det inte heller någon förskoleavdelning där personalen pratar samiska.

David Rydenfalk, Umeå
david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista