Stort behov av samiska förskolelärare.
ÖSTERSUND

Ingen förskola i sikte

"Få som talar språket"
1:34 min

I Östersund har kommunen under lång tid försökt att starta en samisk förskoleavdelning - utan att lyckas.

Anders Kråik är en av föräldrarna som har sina barn i kö för samisk förskola.

- Barnen behöver ju stöd i språkutvecklingen, och de är ju på förskola ganska lång tid, säger Anders Kråik, vars barn står i kö för att få gå i samisk förskola.

Något som försvårar inlärningen är också att så få talar samiska till vardags.

- Vi försöker ta med våra barn till omgivningar där det talas samiska till vardags, säger Anders Kråik.

Ingrid Olsson, modersmålsansvarig i Östersunds kommun vill nog klassa sydsamiska som det svåraste språket att hitta lärare i.

- Det är så få som talar språket och det är ännu färre som både talar språket och som har pedagogisk utbildning. Dessutom har vi inte några heltidsjobb att erbjuda, så det är inget jobb man kan leva på, säger Ingrid Olsson.

Östersunds kommun söker hela tiden samisktalande personal.

- Vi tar hjälp av arbetsförmedlingen, vi sätter upp anslag på universitetet och vi pratar med föräldrar, säger Ingrid Olsson.

Björn Sandal, ordförande barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun säger att kommunen gör allt de kan för att rekrytera lärare.

De samiska barnen i kommunen får också nu extra modersmålsundervisning, för att lösa de akuta problemen, men annars är det skralt med den kompetensen, säger Björn Sandal.

- Regeringen måste skapa utbildningsplatser så att det utbildas lärare och förskolärare som kan undervisa i samiska, säger Björn

Det håller föräldern Anders Kråik med om.

- Utbildning av samisktalande förskolärare och vårdpersonal måste prioriteras, och det måste också vara möjligt för de här personerna att få jobb, säger Anders Kråik.

Både Östersunds och Krokoms kommuner har anlitat det sydsamiska kulturcentret Gaaltje för att ta fram handlingsplaner för vad kommunerna kan göra för att följa den nya lagen. Birger Ekerlid har tagit fram handlingsplanerna.

- Kommunerna saknar verkligen rutiner för detta, och de måste jobba både kortsiktigt och långsiktigt, men allra först måste samerna involveras i kommunernas, arbete, säger Birger Ekerlid.

Annelie Lanner, SR Jämtland
annelie.lanner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".