Haparanda

Sameby överklagar beslut om bergtäkt

Liehittäjä sameby i Norrbotten överklagar länsstyrelsens beslut att tillåta en bergtäkt inom renskötselområdet. Samebyn räds att verksamheten ska störa renarnas betesro.

Bergtäkten kommer att ligga inom riksintresseklassat område för renskötseln, vilket samebyn påpekar i sitt överklagande. Sedan tidigare finns det ett par täkter i området.

"Vi undrar om länsstyrelsen tagit hänsyn till att med en tredje täkt trafikeras ytterligare en väg inom vårt riksintresseklassade område. Vi förutsätter att en stor del av det krossade materialet transporteras höst och vinter då renarna skall ha betesro inom området. Ett upplogat vägsystem innebär mer trafik och mer störningar för en vinterbetande hjord", skriver samebyns ordförande Arne Resin.

Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation bedömer att bortfallet av renbete, på grund av täkten, inte är betydande. Delegationen anser också att verksamheten uppfyller de krav som ställs i miljöbalken för en lämplig lokalisering. 

Förutom täkttillstånd ges tillstånd att ställa upp kross- och sorteringsverk och att mellanlagra avfall som mesa och asfalt. Den planerade täkten ligger sju kilometer norr om Sangis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista