Birger Ekerlid Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
SPRÅKLAGEN

Vill se samiskt inflytande

5:29 min

Krokoms och Östersunds kommuner i Jämtland tar hjälp av det sydsamiska kulturcentret Gaaltije för att förbättra sin service på samiska. "Kommunerna måste involvera samerna så att de får inflytande", säger Birger Ekerlid som för Gaaltijes räkning hjälper kommuner med deras handlingsplaner.

De flesta av de 14 nya samiska förvaltningskommunerna kan inte erbjuda förskola eller service på samiska, trots att kravet framställs i lagen som trädde i kraft för över ett år sedan.

I Jämtland har Krokoms och Östersunds kommuner tagit hjälp av det sydsamiska kulturcentret Gaaltije för att ta fram handlingsplaner som ska förbättra den samiska servicen.

Birger Ekerlid arbetar åt det sydsamiska kulturcentret Gaaltije som har fått i uppdrag att göra handlingsplaner åt Krokoms och Östersunds kommuner för att de ska förbättra sitt arbete med den samiska servicen.

Ekerlid menar att kommunerna saknar rutiner för att uppfylla lagen och att bristerna måste åtgärdas.

 – Det handlar om att förändra attityderna, värderingar och kunskaper.

Ekerlid pekar på några saker som kommunerna kan göra för att förbättra sitt arbete inom området. Bland annat utse en samordnare, informera allmänheten och utbilda personal. Dessutom framhåller Ekerlid att kommunerna bör inleda kontakter med samerna själva.

 – Så snabbt som möjligt bör man involvera samerna så att de får inflytande och kan påverka.

Birger Ekerlid tror att behovet av att använda samiska i kontakter med myndigheter kommer att öka i förvaltningskommunerna, i takt med att statusen höjs för språket och allt fler börjar lära sig sitt modersmål. Han är också övertygad om att kommunerna kommer att göra sitt bästa för att uppfylla lagen, men Ekerlid menar att man får ge saken lite tålamod.

 – Man måste vara medveten om att det är årtionden av försummelse, förtryck och osynliggörande av den samiska kulturen och det samiska språket som har skapat den här situationen, då måste man också ha respekt för att det kommer att ta lite tid.

Annelie Lanner
Sveriges Radio Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista