1 av 2
Foto: Anna-Maria Ahlén och Janerik Henriksson/Scanpix
2 av 2
SSRs ordförande Jörgen Jonsson

EUs vargpolitik hot mot rennäring i Sverige

1:18 min

EU-kommissionen har riktat skarp kritik mot den svenska vargjakten och menar att den bryter mot EUs regelverk. I går tog EU-kommissionen ett första steg mot att dra Sverige inför EU-domstolen, genom en formell protestskrivelse till Sveriges regering. Men Samernas Riksförbunds ordförande Jörgen Jonsson är kritisk till att beslut om vargjakten kan tas långt ifrån de berörda.

– Sverige måste försvara den inslagna vägen när det gäller vargförvaltningen. Inom en nation måste man själv kunna göra bedömningen om vad som är ett acceptabelt rovdjurstryck, säger Jörgen Jonsson och fortsätter: 

– Vi måste bevara rennäringens intressen. Det är både på det lokala och regionala planet som de bästa kunskaperna finns om hur det här påverkar näringen. Det ska beslutas nära den som det berör. Vi har ju sagt från Svenska Samernas Riksförbund och landets samebyar att varg och renskötsel inte är förenligt.

Besked om EUs protest kom samtidigt som miljöminister Andreas Carlgren på en presskonferens meddelade att redan nu under våren ska vargvalpar från svenska djurparker inplanteras i svenska varglyor.

Carlgren uttryckte på presskonferensen att det även ska undersökas möjligheter för att skapa en vargkorridor genom renskötselområdet, så att vild varg kan vandra i fred från Finland till de vilda vargarna i Mellansverige. Men Jörgen Jonsson tror inte det kan fungera.

– Problemet med det är förmodligen att vargen kommer att träffa på mycket betande renar och att det kommer att drabba enskilda familjer och samebyar mycket hårt. Skyddsjakten måste i så fall vara möjlig vid alla tillfällen, säger Jörgen Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista