1 av 2
Foto: AP
2 av 2
Rebecca Lawrence. Foto: Thomas Sarri.
SÁPMI

Liberal lagstifting lockar gruvföretag

Skillnaden är stor i urfolkens ställning gentemot exploatörer.
Därför lockas många utländska företag till Sverige, menar statsvetare.

Under 2000-talet har Bergsstaten beviljat mellan 200 och 400 prospekteringstillstånd varje år - många går till utländska företag.

En majoritet av prospekteringarna sker inom renskötselområdet - och det beror på samernas svaga juridiska ställning anser statsvetaren Rebecka Lawrence.

Rebecka Lawrence har forskat på området och jämfört urfolkens ställning i olika länder.

- I Australien måste företagen konsultera med urfolken redan i prospekteringsfasen och komma överens innan en gruva öppnas. I Sverige är samerna överhuvudtaget inte en part, säger Lawrence.

Ett av de mest uppmärksammade prospekteringstilstånden rör det kanadensiska företaget Blackstone, som letar efter malm inom Vindelfjällens naturreservat i Västerbotten.

Provborrningarna har mött kraftiga protester, framförallt från samebyar och samiska organisationer.

Grans sameby har krävt företaget på en och en halv miljon kronor i skadestånd för störningar i renskötseln - Tobias Jonsson är samebyns ordförande.

- Det har blivit en väldig ökning på undersökningstillstånd. Riksdag och regeringen måste börja respektera rennäringen och vår kultur, säger Tobias Jonsson.

Rebecka Lawrence menar att Sverige är ett mycket attraktiv land för utländska företag, både på grund av lagstiftning och kostnadsnivåer som gynnar mineralföretag.

- I Australien måste gruvföretag betala två procent i ersättning till urfollen medan det i Sverige inte finns någon sådan praxis, säger Lawrence.

Tom Sullivan, SR International
tom.sullivan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".