Ole-Isak Mienna gläds åt de nya projekten. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
SVT och Sveriges Radio

”Vi vill ta ansvar för att utveckla samiskan”

SVT och Sveriges Radio satsar på samiskan. SVT Sápmi och Sameradion kommer under två år att genomföra en gemensam satsning på samiskan. Idag kom det slutgiltiga beskedet från SR. De har också fått medel för att ta emot praktikanter för att utbilda dem till radio och TV journalister.

– Vi har idag fått ja till ett tvåårigt språkutvecklingsprojekt för radio och tv. Projektet ska utveckla medarbetarnas samiska språkkunskaper, berättar Sameradions chef Ole-Isak Mienna och fortsätter:

– Nu kommer vi att ta reda på vilken nivå medarbetarnas samiska kunskaper ligger på. Sen kommer vi att göra en utvecklingsplan för var och en så att de kan utveckla sin samiska.

– Vi ska anställa en pedagog som ska arbeta med det under en tvåårsperiod. Den personen kommer att ha sin arbetsplats på redaktionen i Kiruna.

Betyder det här att det blir fler samiska artiklar på oddsat.se?
– Förhoppningsvis kommer vi om några år ligga i front när det gäller utvecklandet av det samiska språket, både skriftligt och muntligt. Tanken är att vi ska växa i vårt självförtroende när det gäller det samiska språket både att prata och skriva. Och att det ger effekt ut i samhället. Vi hoppas att vi kan  vara i front och inte som i dag att vi är på samma nivå som övriga i svenska Sápmi.

Vilket ansvar har Sameradion för samiskans utveckling och framtid?
– Det finns ingen speciell skrivelse om att vi ska utveckla eller vara i front när det gäller språkanvändning. Det enda som sägs är att vi ska ha ett  utbud på samiska. Men vi vill gärna ta ett ansvar och vara den som moderniserar och utvecklar språket. Nu får vi möjlighet till det, säger Ole-Isak Mienna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista