Kiruna

Fler stöd hålls inne

Jordbruksverkets utbetalningar av kultur- och miljöstöden fortsätter att dröja då slutrapporten från Sametinget inte har godkänts. Som en följd av detta spärras också utbetalningarna av andra ersättningar som exempelvis företags- och projektstöd.

Ekonomiskt stöd från Jordbruksverket, som har sökts genom Sametinget, hålls alltså inne. Anledningen till det är att Jordbruksverket vill fortsätta att utreda Sametingets administration av kultur- och miljöstöden i renskötselområdet.

– I dagsläget är inga utbetalningar på gång. Vi håller fortfarande på att utreda det här, utbetalningarna dröjer i vart fall till början av mars. Vi ska bland annat besöka Sametinget innan dess, säger Gunilla Paulsson-Lindberg som är enhetschef på Jordbruksverkets utbetalningsenhet.

Hon tillägger dock att vissa stödformer kan komma att delas ut tidigare.

Sametingets kanslichef Patrik Kansa, som har varit i kontakt med Jordbruksverket så sent som i dag, hoppas att frågan ska gå att lösa tidigare än så. På tisdag får han chansen att föra fram sin talan när det hålls ett möte med Jordbruksverket via telefon.

– Jag ska verkligen försöka få det att bli så. Jag vill inte att folk ska behöva vänta ytterligare på pengarna. Mitt mål är att få allt utbetalt, säger han och fortsätter:

– Jag tror att vi löser det allra senast i början av mars, helst innan dess, säger.

Patrik Kansa hoppas att Jordbruksverket till att börja med kan börja betala ut ersättningarna till dem som inte har fått anmärkningar inom kultur- och miljöstöd.

Sametinget har också fått besked om att fler stöd hålls inne i dagsläget. Det kan röra sig om exempelvis företagsstöd och projektstöd.

– Alla stöd från Jordbruksverket stoppas när slutrapporten inte är godkänd, säger han.

Patrik Kansa menar också att rutinerna på Sametinget måste ses över och att om det finns brister så måste dessa åtgärdas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista