Jonas Selberg Augustsén bakom kameran under Göteborgs filmfestival. Foto: Emil Östlund
GÖTEBORGS FILMFESTIVAL

Film på samiska tävlade om nära en miljon

"Det är en urban myt"
1:48 min

I helgen premiärvisades Jonas Selberg Augustséns kortfilm Myrlandet vid göteborgs filmfestival. Filmen som är på samiska var dessutom en av åtta filmer som tävlade om det prestigefyllda kortfilmspriset Startsladden och prissumman 900 000 kronor.

Jonas Selberg Augustsén har precis kommit fram till hotellet efter en tågförsening. Men han är redan i full färd med att rigga upp en studio i hotellrummet. Detta inför filmandet av en dokumentär där människor i den svenska filmbranschen intervjuas om den digitala övergången. Filmen kommer heta rum 1112.

 – Det låter som en skräckfilm, men är inte det. Tänk att alla skräckfilmer heter något med rum, säger Selberg Augustsén.

Han är också i Göteborg för att premiärvisa sin senaste kortfilm, Myrlandet, en tragikomisk berättelse om två unga tjejer som har sitt ursprung i den samiska kulturen. Filmen är den andra i en serie om fem filmer som Selberg Augustsén planerar för på de svenska minoritetsspråken.

Regissören har gått filmhögskolan i Göteborg men har sitt ursprung i Norrbotten och återvänder alltid till hemsocknarna när han filmar. Han säger därför att det inte handlar om någon exotism att göra filmer på minoritetsspråken.

 – Jag har bott nära den samiska världen och haft mycket kontakt med den under hela min uppväxt, så det är inte något jätteexotiskt för mig, säger han.

 – Jag tycker samiskan är ett vackert språk och att den samiska kulturen är intressant, men som så många andra kulturer.

I fjol vann Selberg Augustsén pri för bästa svenska novellfilm med Höstmannen, som är på meänkieli, vid Göteborgs filmfestival. Årets nominering till kortfilmspriset Startsladden räckte dock inte ända fram. Las Palmas av Johannes Nyholm tog hem priset på drygt 900 000 kronor.

Emil Östlund, SR Sámi Radio
emil.ostlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".