Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Lågt utnyttjande av pengarna

Publicerat måndag 31 januari 2011 kl 08.01
Ingrid Inga kritisk
2:06 min
Klicka för grafik - Så mycket har kommunerna tagit ut av sina anslag

De nya samiska förvaltningskommunerna har bara använt en bråkdel av statsbidraget. Detta trots att pengarna ska hjälpa kommunerna att leva upp till lagen. Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga är kritisk.

Sammanlagt har de fjorton nya samiska förvaltningskommunerna fått 12,3 miljoner kronor. Men under 2010 användes bara 4 av dessa miljoner. Ingen av de fjorton kommunerna har använt ens hälften av pengarna.

Ingrid Inga menar att kommunerna som inte använder pengarna inte anstränger sig för att leva upp till den nya språklagen.

– Då har man inte alls förstått språklagen, säger hon. Vi har en lagstiftning och med lagstiftningen följer pengar, så det kan inte vara det som är problemet utan det måste sitta i något annat då.

Vilhelmina och Strömsund är de kommuner som använt minst av statsbidraget. Johnny Wahlström är samordnare för minoritetsreformen i Vilhelmina kommun. Där har man medvetet varit sparsamma och hållit i pengarna.

 -- För det första var det lite oklart om vi skulle få pengar för 2011, så med de här 750 000 tusen kronorna som Vilhelmina kommun fick först satte vi oss ner och funderade på hur vi bäst skulle kunna använda dem, säger Wahlström.

Kommunen kom inte igång med det praktiska arbetet förrän det började närma sig årsskiftet. När kommunen fick besked om att de fick behålla pengarna 2011 valde de istället att jobba metodiskt istället för att hasta iväg, menar Wahlström.

I Strömsund har kommunen använt 68 000 kronor av sammanlagt 750 000. Anders Andersson är kommunchef i Strömsund. Där har man bland annat tänkt använda en del av pengarna till videokonferenssystem i klassrummen.

 -- Vi har inte haft mera utgifter som varit av någon större dignitet, säger Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".