En rovdjursdödad ren. Foto: SVT.
Jämtland

Strategi för minskat rovdjurstryck

Rennäringen utsätts för ett hårt rovdjurstryck, inte minst på vissa håll i Jämtland. Därför har Mitt-Skandinaviskt regionprojekt föreslagit en ny förvaltningsstrategi för rovdjur.

Rennäringen inom projektområdet skulle kunna acceptera rovdjursförluster upp emot tio procent. Det motsvarar cirka 2 400 djur per år för berörda samebyar/renbetesdistrikt, vilket är mer än en halvering av dagens rovdjursförluster.

Det skulle i så fall innebära att den nuvarande strategin, där antalet rovdjursföryngringar är i fokus, ersätts av kriterier för hur mycket rovdjursförluster som kan accepteras.

– Man måste hitta en väg som myndigheter, befolkning och samebyar skulle kunna acceptera. Då har man lagt gränsen där, säger Tommie Jirhed som är svensk huvudprojektledare.

Det är ett EU-finansierat interregprojekt som omfattar Frostviken i Strömsund kommun, Hotagen i Krokoms kommun samt kommunerna Lierne och Røyrvik i Norge. Projektet består av elva delprojekt, däribland samisk kultur och näring.

Nu vill man att den föreslagna förvaltningsstrategin prövas i regionen, på både svensk och norsk sida. Förslaget är i första hand riktat till myndigheterna. Enligt Tommie Jirhed är rapporten förankrad i berörda samebyar.

– Jag tycker nog att det borde vara rimligt att få till stånd ett försöksområde, utan att det behöver göras en lagändring som är en lång process med utredningar och så vidare. Det är viktigt att komma igång snabbt, säger han.

Att det brådskar är inte bara han övertygad om, även företrädare för samebyar och kommuner inom projektet är av den uppfattningen. De stora förlusterna av ren på grund av rovdjur riskerar helt enkelt att utarma rennäringen, vilket slutligen kan leda till en kollaps. Det är också något som svensk renforskning tidigare har visat.

– I slutändan är det frågan om samebyarnas överlevnad, säger Tommie  Jirhed.

En av rapportens slutsatser är också att utifall förslaget blir verklighet i regionen ska effekterna dokumenteras på ett vetenskapligt sätt.

För övrigt är det Thomas Åhren från Frostviken som har varit delprojektledare för samisk kultur och näring och den som har utarbetat rapporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".