Gunnel Heligfjell, lärare i sydsamiska. Foto:David Rydenfalk
Sápmi

Personal lär sig basal samiska

Utbildar personal i sydsamiska
1:42 min

Kunskaperna i samiska är bristfällig hos personalen inom äldreomsorgen i de nya samiska förvaltningskommunerna. För att möta behovet ska nu Vilhelmina kommun utbilda personalen.

Lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk innebär bland annat att det ska finnas personal inom äldreomsorgen som kan prata samiska.

Nu ska Vilhelmina kommun starta en utbildning för samtlig personal som är verksamma i Saxnäsområdet. Totalt handlar det om omkring 16 personer som under 25 kurstimmar kommer att lära sig basala uttryck i sydsamiska.

Läraren Gunnel Heligfjell, som kommer att utbilda personalen, tycker att det är viktigt att de äldre kan göra sig förstådda på sitt eget språk.

– När man blir gammal och kanske lite dement och har varit med om många törnar i livet så har man förlorat det senare inlärda språket och då har man modersmålet, det först inlärda kvar.

Det kommer att vara verkligt elementära saker som personalen kommer att utbildas i. Och det blir inte frågan om att lära sig glosor och rättstavning, utan det viktiga är att kunna kommunicera med de äldre på deras modersmål, menar Gunnel Heligfjell.

 – Men att kunna tala om att man vill ha vatten eller att man behöver gå på toa, eller vill gå och lägga sig, det räknar jag som elementära saker, och såna fraser och såna ord borde man kunna lära sig.

Johnny Wahlström är samordnare för minoritetsreformen i Vilhelmina kommun. När lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk trädde i kraft kontaktade han äldreomsorgsansvarige i Dikanäs- och Saxnäsområdet.

– Första samtalet var vi överens om att vi skulle jobba målmedvetet för att sätta en samisk prägel på äldreboendet i Saxnäs.

Johnny Wahlström hoppas att en liknande utbildning också kan starta till hösten i Dikanäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".