Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Politisk kris i Sametinget

Uppdaterat tisdag 1 februari 2011 kl 13.29
Publicerat tisdag 1 februari 2011 kl 06.00
Styrelsekrisen
(3:11 min)
Håkan Jonsson, Helena Dådring, Sara Larsson protesterar mot arbetetsättet i styrelsen som leds av Ingrid Inga. Montage: A-M Ahlén/SVT Sápmi. Foto: Tora Lindberg m fl/Sameradion.

Det råder splittring i Sametingets styrelse.

– De har ingen vilja att samarbeta, säger ledamoten Håkan Jonsson om Samelandspartiet, Guovssonásti och Samerna.

– Det är alltid lätt att skylla på andra, svarar styrelseordförande Ingrid Inga.

Det är styrelseledamöterna Sara Larsson (Min Geaidnu), Helena Dådring (Vuovdega) och Håkan Jonsson (Jakt- och fiskesamerna) som i en gemensam skrivelse går ut och säger att styrelsearbetet i Sametinget har havererat. Missnöjet riktas mot Samelandspartiet, Guovssonásti och partiet Samerna.

De tre ledamöterna skriver att Sametingets ledning inte har förmågan att leda Sametinget och skapa tydliga och starka majoritetsbeslut som grundar sig på bra beslutsunderlag.

– De har ett väldigt dåligt arbetssätt. De har oförberedda ärenden som inte är förankrade i kansli och övriga partier. De lyssnar inte på oss och har ingen vilja att samarbeta. Vi kan inte sitta still och måste därför agera, säger Håkan Jonsson till oddasat.se.

En anledning till osämjan är frågan om inrättandet av nämnder i Sametinget. Håkan Jonsson menar att där saknas det en analys av vilka konsekvenser det får på budget och organisationen i Sametinget. Det råder också skilda åsikter om det ska finns en rennäringsnämnd eller inte. 

Enligt Håkan Jonsson riskerar plenum i Sundsvall att ställas in.

Den situation som nu uppstått, är det allvarligt?

– Det är jätteallvarligt. Det blir polsk riksdag över det här. Sametinget har inget bra rykte och det lär inte bli bättre om det inte blir något plenum, säger han.

Är ni eniga om något alls i styrelsen?

– Ja, absolut. Exempelvis fungerar Siidajuogos arbete jättebra. Det är många frågor vi är eniga om, men när det gäller arbetssätt råder stor oenighet. De jobbar helt felaktigt.

Har ni anledning att vara självkritiska?

– Nej, jag ser inte att vi hade kunnat agera på något annat sätt, säger Håkan Jonsson.

Vad händer nu?

– Det är bara att avvakta och se. Presidiet väntar på material från styrelsen, men risken är att det inte blir något plenum i februari. Vi måste komma överens om det ska bli något plenum.

Styrelseordförande Ingrid Inga, Samelandspartiet, säger att hon förvånas över skrivelsen.

– Jag måste le lite grann, för den bild de målar upp stämmer inte alls, säger hon till SR Sameradion.

Ingrid Inga påpekar att plenum har valt en proportionellt vald styrelse för att få breda majoriteter i Sametinget. 

– De kan ju inte bete sig så här när de inte får igenom sina förslag. Det är inte ansvarsfullt att bete sig på det sättet.

Enligt Sara Larsson, Håkan Jonsson och Helena Dådring kommer varken budget eller beslut om nämnder och utskott kunna lyftas till plenum i februari, eftersom de inte tänker närvara på styrelsemötet bland annat på grund av bristfälliga beslutsunderlag.

Men det håller inte Ingrid Inga med om. Hon menar att beslut kan fattas utan dessa tre partier.

– De kvarvarande ledamöterna kommer att fatta beslut om att fastställa en budget och lämna förslag till plenum.

Är ni dåliga på att lyssna på de andra partierna?

– Definitivt inte. Vi har anpassat många av förslagen som vi har till dom här partierna och deras förslag, säger Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".