Nils-Henrik Sikku, Slow Food Sápmi. Foto: Tora Lindberg, Sameradion.
Sápmi

Samiska matens framtid

Ungdomar på klimatkonferens
1:40 min

Renskötselns och den samiska matens framtid diskuterades under klimatkonferensens andra dag i Jokkmokk. Det handlade bland annat om den samiska mattraditionen i relation till dagens krav på klimatanpassad och rättvis mat.

På seminariet som hölls i Jokkmokk samtalade ungdomar från 22 olika länder kring hur man kan ta tillvara de traditionella kunskaperna.

En av föredragshållarna var Nils-Henrik Sikku på Slow food Sápmi som vill lyfta fram den traditionella kunskapen om mat och hitta tillbaka till ett sätt att hantera mat och matproduktion som i mångt och mycket är bortglömd.

– Det är bara att tänka tillbaka en 20-30-40 år då renköttet knappt gick att sälja. Folk fick väldigt lite pengar för sina produkter. Till idag, då renköttet är en exklusiv vara som är ren, naturlig och rättiviseaspekten är tillvaratagen. Det är ju det det handlar om nu, säger Sikku.

Under seminariet berättade också Helena Omma om Éalat, ett forskningsprojekt kring klimatförändringens påverkan på rennäringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".