Samernas utbildningscentrum. Foto: Anna Sunna

Samernas vill ha mer pengar

Samernas Utbildningscentrum i Jokkmokk behöver mer pengar för att utveckla verksamheten. Därför ansöker utbildningscentrumet om 6,5 miljoner kronor i ökat statsanslag för år 2012.

I ansökan till utbildningsdepartementet skriver Samernas Utbildningscentrum att skolan vill utvecklas och få fler uppdrag.

Inom fem olika områden ser Samernas utvecklingsmöjligheter; språk, duodji, mat, läromedel och akademisk verksamhet.

De 6,5 miljonerna ska enligt ansökan gå till bland annat två nya språklärartjänster, vilket skulle ge skolan möjlighet att ta emot fler elever samt genomföra språkutbildningar på distans.

Drygt en miljon kronor ska användas till att kunna fortsätta den samiska matutbildningen. Två miljoner ska gå till kortkursverksamhet samt högskolekurser.

Högskolekurserna är ett led i att försöka skapa en samisk akademisk miljö i Jokkmokk. Enligt ansökan menar Samernas att det skulle vara viktigt att även inrätta en lektorstjänst för att samordna högskolekurserna. 800 000 kronor är tänkt att gå till lektorstjänsten.

Samernas Utbildningscentrum ansökte även om ett ökat anslag på över sex miljoner för 2011, men fick då bara några hundra tusen. Det totala statliga anslaget för 2011 har varit knappt nio miljoner. Nu vill skolan alltså öka det med 6,5 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".