Protest mot Vapstens sameby i Nordmalingsmålet

Vaapsten sijte protesterar mot Vapstens sameby i Nordmalingsmålet. Vapstens sameby har inte rätt att hänvisa till urminnes hävd för att få renbetesrätt, menar Vaapsten sijte i en skrivelse till Högsta Domstolen.

På måndag påbörjas huvudförhandlingen i Högsta Domstolen gällande renbetsrätten i Nordmalingsområdet, det så kallade Nordmalingsmålet. Inför det går nu Vaapsten sijte till attack mot Vapstens sameby. Vaapsten sijte, som företräder de som kallar sig för Vapstens ursprungssamer, har skickat en protestskrivelse till Högsta Domstolen.

Vaapste sijte anser inte att nuvarande Vapstens sameby har rätt att åberopa sedvana och urminnes hävd för att vinna mark i Nordmalingsmålet.

Vaapsten sijte skriver till HD:
"Den urminnes hävd och sedvanerätt som Vapstens sameby åberopar i målet har upparbetats av Vapstens ursprungliga samer, våra förfäder. Vår bestämda uppfattning är att den rätten inte tillkommer de personer, med andra ursprungsmarker, som idag anses utgöra Vapstens sameby."

Vaapsten sijte menar att dagens medlemmar i Vapsten sameby består av ättlingar till inlyttade nordsamer och att de felaktigt givits plats i Vapsten på bekostnad av lappbyns ursprungliga samer.

Men Vaapsten sijte nöjer sig inte med den här protestskrivelsen till Högsta Domstolen, utan klargör samtidigt att man kommer att driva vidare saken och stämma dagens medlemmar i Vapstens sameby i domstol.

Skrivelsen till Högsta Domstolen är undertecknad av Vaapsten Sijtes ordförande Torkel Stångberg och vice ordförande Anneli Kråik.

Vi har sökt företrädare för Vapstens sameby samt samebyns juridiska företrädare i Nordmalingsmålet i Högsta Domstolen, men har inte lyckats nå dem för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".