1 av 5
Hopes designers Stefan Söderberg och Ann Ringstrand. Foto: Leif R Jansson/Scanpix.
2 av 5
Pressbild från Hope.
3 av 5
Pressbild från Hope.
4 av 5
Pressbild från Hope.
5 av 5
Pressbild från Hope.
Stockholms modevecka

Samiskt hantverk inspirerar kläddesigners

Sameslöjd inspirerar modedesigner
7:50 min

Till hösten är det trendigt med samiskinspirerade detaljer på kläderna. Klädmärket Hope visade igår höst och vinterkollektionen under Stockholms modevecka, med detaljer inspirerade av samiskt konsthantverk.

– Personligen tycker jag mycket om hantverk och tradition, säger Ann Ringstrand som designar Hopes kläder för kvinnor.

– Samekulturen och det samiska hantverket har en tydlighet. Man ser att de håller fast vid sin tradition och det uppskattar jag väldigt mycket som designer.

Till höst och vinterkollektionen har Ann Ringstrand hämtat inspiration från den samiska smycketraditionen, där finns skor med skärning inspirerad av näbbstövlar, naturskinn och väskor med renskinn.

Hon menar att det är viktigt att fritt kunna hämta inspiration från olika kulturer och traditioner.

– Jag ser det som en ära om det man skapat och byggt upp kan inspirera flera människor. Jag tycker man måste skilja mellan produktkopiering och inspiration. När det kommer till hantverk och konstnärlig inspiration, så är det väldigt fritt och jag tycker det är viktigt att det är det, säger Ann Ringstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".