Åsa Nordin-Jonsson. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
Sápmi

Traditionell samisk kunskap samlad i ny bok

Bok om traditionella kunskaper
1:32 min

Renmjölkning och örtkunskap.

Det är två av de traditionella kunskaperna som samlats i en ny bok.

En ny bok om traditionell samisk kunskap har kommit.

Det är sametinget som gett ut boken där man samlat artiklar från projekt som berör traditionell kunskap, exempelvis renmjölkning och örtkunskap.

Redaktör för boken Árbediehtu har Åsa Nordin-Jonsson varit.

- Lyfter vi inte fram detta nu kommer vi att förlora kunskapen på sikt. Nu lever den första generationen som förlorar mer kunskap än den producerar, säger Åsa Nordin-Jonsson.

Hon säger vidare att det brådskar med att dokumentera och föra kunskaperna vidare medan kunskapsbärarna lever. Ett av de mest akuta områdena enligt Nordin-Jonsson är samiska platsnamn.

- Vi använder svenskan mer och mer när vi pratar om platser och de samiska namnen försvinner. De samiska namnen bär ju på beskrivningar hur platsen ser ut men kunskapen försvinner väldigt fort.

Vilken nytta har man av traditionell kunskap i dag?

- När man är ute i naturen är det bra att kunna hitta och veta hur man ska vada över en bäck. Men det handlar också om hur man ska bereda skinn och slakta en ren. Nyttan finns runt omkring oss hela tiden, säger Åsa Nordin-Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".