Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jokkmokks marknad

"Rennäringen ska producera livsmedel istället för rovdjursföda"

Publicerat torsdag 3 februari 2011 kl 15.43
Samiska matpengar
(2:02 min)
Ingrid Inga och Eskil Erlandsson i Jokkmokk. Foto: Tora Lindberg

Regeringen fattade idag beslut om en satsning för att sprida den samiska matkulturen. Det rör sig sammanlagt om åtta miljoner fördelade under fyra år. Detta som en del i projektet Sverige – det nya matlandet vilket är en vision om att skapa fler jobb genom framförallt satsningar på mat- och livsmedelsproduktion.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson besökte idag Jokkmokk för att bland annat träffa representanter från Sametingets styrelse, från rennäringen och entreprenörer inom samisk matkultur. Han berättade då också om de tre besluten som regeringen fattat.

- Samisk mat är en kultur men också en matskatt som är möjlig att utveckla och som är en av spjutspetsarna när det gäller Sverige - det nya matlandet, säger Eskil Erlandsson.

Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga tycker satsningen är viktig.

- Det är ett väldigt stort steg inom Regeringskansliet att man nu äntligen erkänner att rennäringen ska producera livsmedel istället för rovdjursföda, säger hon.

Det första projektet syftar till att synliggöra den samiska maten. Sex miljoner går till att få ut samisk mat till butiker och restauranger i Sverige.

I det andra projektet satsas två miljoner på att stärka arbetet med den samiska maten i sameskolorna. I det ingår förutom mer samisk mat i sameskolorna också utbildning av personal för att förbättra kunskaperna om den samiska maten.

Det tredje beslutet rör bidrag för att skapa en lokal marknad för viltprodukter. Det Svenska Jägareförbundet ska hjälpa till att sprida det vilda köttet så att det kommer även ickejägare till del. I praktiken handlar det om logistik och distributionslösningar.

Tora Lindberg, SR Sámi Radio
tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".