RENBETET I NORDMALING

Avfärdar Vaapsten sijtes protest

"Kollektiv prövning"
2:53 min

Samebyarnas advokat i nordmalingmålet, Camilla Wikland menar att Högsta Domstolen inte kommer inte att bry sig om Vaapsten sijtes protestskrivelse. "Det har inget med det här målet att göra", säger hon.

Enligt Camilla Wikland rör Vaapsten sijtes protest saker som inte har med Högsta Domstolens prövning av renbetesrätten i Nordmaling att göra.

 – Den frågan är överhuvudtaget inte uppe till prövning i det här målet som Högsta Domstolen kommer att avgöra.

Vaapsten sijte, vars medlemmar kallar sig områdets ursamer, protesterar i en skrivelse till Högsta Domstolen mot Vapstens sameby, som är en av de tre samebyarna i Nordmalingmålet.

Vaapsten sijte hävdar att Vapsten sameby inte kan hänvisa till sedvanerätt och urminnes hävd för att vinna mark i nordmalingmålet. Orsaken är att de är ättlingar till inflyttade nordsamer som inte har några historiskt uppbyggda rättigher i området, menar Vaapsten Sijte.

Vaapsten sijtes ordförande Torkel Stångberg tycker att Högsta Domstolen måste respektera det här.

 – Om HD inte tar hänsyn till det så urholkas den samiska rättigheten och framförallt samiska folkets hävd till mark och vatten.

Men enligt samebyarnas advokat Camilla Wikland har det här inget med målet att göra. Utan hon menar att frågan gäller de bestämmelser om urminnes hävd som finns i rennäringslagen och enligt henne rör det sig om en kollektiv rätt, som lagstiftningen ser ut idag.

 – Skulle det bli så att det finns en rätt till renbete i området så tillkommer den rätten hela den samiska befolkningen, så ser reglerna ut. Sen är det så att det krävs att man är medlem i en sameby för att kunna utöva rätten, men det är en helt annan fråga som inte alls hör hemma i den här processen.

Torkel Stångberg håller inte med.

 – Hon framhäver det kollektiva, men rättigheterna har uppkommit genom lång tids brukande och de rättigheterna har våra förfäder upprättat.

Camilla Wikland menar dock att samebyarna i nordmalingmålet har rätt att luta sig mot alla uppgifter som styrker renbetesrätt i området, oavsett vem som upparbetat rätten.

 – Högsta Domstolen kommer överhuvudtaget inte att ta hänsyn till den här skriften, för det hör inte hemma i det här målet helt enkelt.

Vaapsten sijte kommer ändå inte att ge sig, utan planerar även för att starta en civilrättslig process mot medlemmar i Vapstens Sameby.

 – Ja, vår avsikt är att göra det, om det blir en vinnande dom för Vapstens sameby i HD så kan det komma att ifrågasättas i framtiden, ja, säger Torkel Stångberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".