1 av 3
Ingrid Inga tog emot silverskeden av Christer Fuglesang. Foto: Alexander Linder.
2 av 3
Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga och rymdfararen Christer Fuglesang. Foto: Alexander Linder.
3 av 3
Silverskeden har tillverkats av Per-Henrik Påve. Foto: Alexander Linder.
Jokkmokk

Silverskeden tillbaka från rymden

Längre intervju med Christer Fuglesang
3:28 min

Christer Fuglesang återlämnade idag den samiska silversked som han fick med sig på rymdfärden 2009.

– Samerna har ju verkligen hjälpt den svenska rymdverksamheten, sade han.

Christer Fuglesang, som åkte med rymdfärjan Discovery i augusti 2009, återlämnade skeden till Sametinget under Jokkmokks marknad.

Silverskeden, som har tillverkats av Per-Henrik Påve, var en av totalt tio saker som Fuglesang fick med sig från föreningar, organisationer och liknande.

Det var Fuglesang själv som kontaktade Sametinget innan avfärden till rymden. Som ett slags tack. Anledningen är att Esrange utanför Kiruna använder en stor del av de nordligaste samebyarnas marker som nedslagsplats för sina raketer.

– Det slog mig att det skulle vara trevligt att flyga för samerna. Skulle vi inte kunna använda renbetesmarkerna så skulle inte verksamheten utanför Kiruna vara möjlig, sade Christer Fuglesang idag.

– Jag ser fram emot ett fortsatt samarbete med samerna, fortsatte Christer Fuglesang.

Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga tog emot skeden på snöscenen mitt i marknadsområdet. Dessutom överlämnades ett intyg, underskrivet av besättningen på rymdfärjan, att skeden varit med på färden. Ingrid Inga talade om att silvret har en speciell betydelse för många samer.

– Fortfarande lever tron att silver skyddar oss, sade hon och fortsatte:

-- Vi är solens barn, vindens folk och nu även rymdens folk.

Silverskeden och intyget ska ramas in på en synlig plats i Sametinget i Kiruna.

– Det är verkligen fint gjort att han haft med sig den i rymden. Det visar att vi finns i det omgivande samhällets tankar. Samtidigt är det tudelat att renbetesmarker måste användas till rymdverksamhet. Men nu är det så här och ibland får man tåla sådant, sade Ingrid Inga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".