Jokkmokk

Styrelsemötet avbröts

Sametingets styrelsemöte avbröts idag. Nu är planen att hålla ett telefonmöte på söndag i stället.

Alla sex ledamöter deltog vid mötet. Sjutton ärenden skulle beredas inför plenum om två veckor. Men mötet avbröts på grund av att ledamöterna var oense om dagordningen.

Varför avbröts mötet?
– Det får du fråga dem som yrkade på det. Vi kunde inte delta vid två av punkterna då vi ansåg att det var bristande underlag där, säger Sara Larsson, Min Geaidnu, till oddasat.se.

Hon tycker att det var onödigt att mötet avbröts.

– Vi kunde ha avgjort femton av sjutton ärenden idag, säger hon.

Min Geaidnu, Skogssamerna och Jakt- och fiskesamerna ville inte närvara när dessa ärenden behandlades. Dessa punkter rörde budgeten samt inrättandet av nämnder och utskott.

Anders Kråik, partiet Samerna, var en av dem som inte ville ändra i dagordningen. Han berättar varför mötet avbröts.

– Förutsättningarna för ett styrelsemöte ansågs uttömt. Det var ett ultimatum som inte var förhandlingsbart. Deras syfte var att blockera dessa frågor. Det här lägger en död hand på styrelsens arbete, säger Anders Kråik om Min Geaidnus, Skogssamernas och Jakt- och fiskesamernas agerande.

Enligt Sara Larsson har dessa punkter ett bristande underlag. Men Anders Kråik säger att det ligger hos plenum att bedöma om ärendet till exempel ska återremitteras.

– Vi har lagt fram det underlag som finns och vi anser att det är ett tillräckligt underlag, säger han.

Enligt både Sara Larsson och Anders Kråik föreligger ingen fara att plenum i Sundsvall ställs in, trots det som hänt.

Oddasat. se har inte ännu lyckats nå styrelseordförande Ingrid Inga, Samelandspartiet, för en kommentar.

Enligt uppgifter till Oddasat hålls ett telefonmöte på söndag i stället, där planen är att försöka hinna med att bereda ärendena inför nästa plenum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".