Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill riva upp tingets kulturpolitiska handlingsplan

Publicerat fredag 4 februari 2011 kl 16.46
Samebyordförandena vill inte att samebyars pengar ska stödja verksamheter som i värsta fall motarbetar rennäringen och samebyarna. Foto: Sameradion

Medlemmar i Samernas riksförbund, SSR, vill att Sametinget river upp sin kulturpolitiska handlingsplan eftersom den ändra hur intrångsmedel ska användas. De vill också att de medel som kommer från Samefonden ska gå till rennäringen och samebyarna.

I ett öppet brev till Sametingets styrelse och kulturråd, konstaterar Tor-EriK Huuva och sju andra ordföranden i åtta nordliga samebyar att "kulturen och renskötseln är sammankopplade och klarar sig inte utan varandra. De befinner sig i ett ömsesidigt förhållande till varandra."

De är oroliga för att kulturrådet kan använda samebypengar till att stödja verksamheter som i värsta fall motarbetar rennäringen och samebyarna

De menar att kultur kopplad till rennäringen borde få en större del av medlen, eftersom 5 miljoner av de medel som Kulturrådet årligen delar ut, kommer från Samefonden, som får pengar som delersättning för de intrång som samebyarna utsätts för.

De befarar att obefintligt med medel kommer att gå till verksamheter som stödjer eller hjälper rennäringen.

”Allra mest alarmerande är att vår egen organisation SSR, genom Kulturrådets förslag, kommer få ett så drastiskt minskat verksamhetsbidrag att det inte längre är möjligt att bedriva den verksamhet vi vill att vår näringsorganisation ska kunna göra” skriver ordförandena i åtta nordliga samebyar, där de uttrycker ett bristande förtroende för sametingets politik:

”Vårt förtroende för Sametingets politiker är i det närmaste slut.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".