Jokkmokk

Sametinget: "ESV accepterar en del svar"

Ekonomistyrningsverket godtar en del av de svar som Sametinget har lämnat angående kulturmiljöstöden. Det meddelade Sametinget idag.

Som oddasat.se tidigare har berättat har Jordbruksverket stoppat utbetalningarna av Landsbygdsprogrammets stöd. Anledningen är att Ekonomistyrningsverket, ESV, har riktat kritik mot Sametingets administration av kulturmiljöstöden.

"Jordbruksverket har varken meddelat Sametinget att de stoppat utbetalningarna eller orsaken till detta. När Sametinget fick klarhet i att utbetalningar var stoppade har Sametinget försökt att inleda samtal med Jordbruksverket för att bringa klarhet i den kritik som Jordbruksverket framfört via media." skriver Patrik Kansa i ett pressmeddelande från Sametinget på fredagen.

Utbetalningarna har ännu inte kommit i gång, men enligt Patrik Kansa har ESV godtagit en del av de svar som Sametinget har lämnat in. Det ska ha framgått av en slutrapport som ESV lämnat in den 3 februari.

"I slutrapporten framgår det också med tydlighet att stora delar av den kritik som ESV framför gäller Natur och kulturmiljöstödet (NM-same)och de brister i IT-systemet som Jordbruksverket ansvarar för."

Enligt Patrik Kansa ligger ansvaret för IT-systemets standard på Jordbruksverket.

"Sametinget beklagar att stödmottagarna kommit i kläm och arbetar för att utbetalningarna ska återupptas snarast." skriver han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".