Kiruna

Men Kiruna kommun firade inte

Samernas nationaldag uppmärksammades av flera kommuner i landet. Men inte av Kiruna kommun.

Den 6 februari är samernas nationaldag. Kiruna sameförening höll ett firande i samegården, men där fanns ingen representant för kommunen. Och strax till höger om stadshuset stod alla flaggstängerna tomma vid 14-tiden på söndagen (Det ska dock tilläggas att det är oklart om flaggan var uppe tidigare under dagen, oddasat.se har inte lyckats få någon information om det.) 

Dessutom fanns det ingen information om den samiska nationaldagen på kommunens hemsida.

Johannes Marainen, som deltog vid firandet på samegården, tyckte att det var anmärkningsvärt.

– Jag tycker att det är skandalöst. Göteborgs kommun, där jag bor, firar dagen och det har varit stora annonser om det. Självklart ska dagen firas när det dessutom finns samiska företrädare i kommunledningen, sa han.

Ragnhild Svonni är företrädare för Samelistan som är med i kommunens ledning tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet:

Varför uppmärksammas inte dagen av kommunen?

– En bra fråga. Varför det har blivit så törs jag inte svara på. Jag har inte varit med i diskussionerna kring det, säger hon.

Tycker du inte att dagen borde uppmärksammas?

– Jag tycker självklart att man ska flagga och fira. Det är viktigt att det uppmärksammas. Det här tål att ses över. Jag utgår ifrån att det finns rutiner, finns det inte det så behöver det ses över, säger Ragnhild Svonni.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) blir förvånad när hon hör att ingen samisk flagga synts till utanför stadshuset.

– Det var väldigt olyckligt, för det skulle vara en flagga där idag. Jag frågade kommunchefen om det tidigare i veckan och han sa ja. Då har det blivit en miss. Enligt lokala stadgar ska det flaggas, säger hon.

Kristina Zakrisson säger också att det har varit mycket annat att tänka på för hennes del den senaste tiden och att Samelistan inte heller har tagit upp frågan om ett eventuellt firande av den samiska nationaldagen.

Hon visste om att det var samernas nationaldag, men inte att det pågick firande i samegården.

– Jag hade kunnat gå dit åtminstone, om jag vetat om det, säger Kristina Zakrisson.

Oddasat.se har under söndagskvällen försökt nå kommunchefen Stefan Hämäläinen för en kommentar utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".