Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ingvar Häggström Foto: David Rydenfalk, SR Sámi Radio
RENBETESRÄTT I HD

Markägare utan förhoppningar

"Vi vill ha ersättning"
2:50 min

Idag går nordmalingsmålet upp i Högsta domstolen. Avgörandet kommer ha stor betydelse för såväl markägare som samebyar i framtiden. Men markägaren Ingvar Häggström hyser inga större förhoppningar om framgång för markägarsidan.

Under två av de närmaste tre veckorna kommer renbetesrätten i nordmalingsområdet vara föremål för Högsta Domstolens förhandlingar.

 – Jag känner ju som så att vi kommer förmodligen till att förlora, för det är inte meningen att vi ska vinna, säger markägaren Ingvar Häggström som bor ett par mil inåt landet från själva Nordmaling.

Häggström hävdar att det är ingen från myndighetshåll som vill att markägarna ska vinna.

 – Följaktligen kommer vi heller inte att vinna, oavsett om vi skulle ha rätt.

Varför tror du inte det?
 – Nä, men det är kostnader med det hela och samernas verksamhet bygger på att det inte ska finnas några kostnader för samerna. Utan finns det kostnader då ska någon annan ta den kostnaden. Och i det här fallet är det vi.

För 14 år sedan, 1997 stämde ett stort antal fastighetsägare kring Nordmaling tre samebyar, Ran, Vapsten och Ubmeje.

Markägarna menar att renarna gör skador på skog och mark och att det är först på senare år som renarna funnits här.

Men samebyarna vann stöd i både Tingsrätten och Hovrätten, vars domar konstaterar att de har sedvanerätt till vinterbete eftersom det funnits samer i nordmalingsområdet under lång tid.

Men markägarna gav sig inte utan gick vidare med en överklagan till HD, som nu alltså tar upp fallet till prövning.

När nu Högsta Domstolen tar upp ärendet för prövning kan avgörandet bli vägledande för liknande fall i domstolar.

Markägarna har välkomnat att högsta domstolen tar upp detta eftersom de menar att det fanns oklarheter i domen från Hovrätten.

Samebyarna motsatte sig till en början en prövning i HD. Men nu har också samebyarna välkomnat det eftersom det öppnar möjligheter för att rätta till systemfel när det gäller samernas rätt till mark.

I ett pressmeddelande skriver samebyarnas advokat att:

"Målet är av mycket stor principiell vikt för de renskötande samerna, eftersom de principer som Högsta domstolen fastslår kommer att bli avgörande för möjligheten för samebyar i framtiden att bevisa sin uråldriga rätt till sina marker."

Ingvar Häggström har personligen inget emot renbetet. Men han vill att samebyarna ska ställa upp och göra rätt för sig.

 – Det ska vi kunna sätta oss ner vid köksbordet över en kopp kaffe och resonera oss fram till. Och inte som det är nu, över domstol.

Men det var ju ändå ni som stämde samebyarna?
 – Javisst, det är ju för att vi vill ha ersättning för de skador som sker, det är ju problematiken.

 – Det finns ju nån lantbrukare som tycker att de ska bort härifrån helt och hållet, men kanske 99 procent av oss tycker att det kan vara här, men vi vill ha ersättning för skadorna, säger Ingvar Häggström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".