1 av 6
Interiör från rättssalen. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 6
Samebyarnas advokater Camilla Wikland och Lars Melin. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
3 av 6
Per Mikael Jonsson, Rans sameby. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
4 av 6
Lisa Omma, Vapstens sameby. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
5 av 6
Företrädare för samebyar på väg in i rättssalen Foto: Jörgen Heikki
6 av 6
Högsta domstolen i Stockholm. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
STOCKHOLM

HD-förhandlingar om renbete inledda

Guođuhanášši alimus rievttis
1:19 min

I morse inleddes förhandlingarna i Högsta domstolen om rätten till renbete inom Nordmalings kommun, söder om Umeå. Renskötare, markägare och övriga åhörare följer förhandlingarna.

Halv tio i morse tågade parterna in i Högsta domstolens rättssal, vid Riddarhustorget i Gamla stan i Stockholm.

Ett tiotal medlemmar från samebyarna Ran, Ubmeje och Vapsten och fyra markägare fanns på plats när förhandlingarna inleddes.

Men även andra åhörare; ordföranden för Svenska samernas riksförbund Jörgen Jonsson, SSR:s förre jurist Jörgen Bohlin, förra sametingspolitikern Sigrid Stångberg, domaren Marie B Hagsgård, specialiserad på renskötselrätt, Lars Norberg, som lett de svensk-norska renbetesförhandlingarna samt andra intresserade.

Målet handlar om huruvida samebyarna har sedvanerätt till renbete inom Nordmalings kommun, där drygt 100 markägare 1997 stämde samebyarna och ifrågsatte deras rätt.

Samebyarna har vunnit målet i både tingsrätten och hovrätten - och för första gången ska nu Högsta domstolen pröva ett liknande mål.

- Man tänker inte så mycket på detta i vardagen. Men det ska bli skönt att få ett avslut efter 14 år, säger Per Mikael Jonsson, ordförande i Rans sameby.

Vapstens sameby är den by som berörs mest av rättegången och medlemmen Lisa Omma har en massa tankar inför rättegången.

- Tankarna pendlar mellan positivt och negativt och man har ingen aning hur det ska gå. Men vi har bra på fötterna och innerst inne tror jag det går vägen, säger Lisa Omma.

Hela dagen i dag är vikt åt markägarnas ombud Nils Rinander och Jens Nyström för att lägga fram deras argument om varför samebyarna inte har någon sedvanerätt.

På tisdag är det samebyarnas tur att lägga fram sin sak och onsdag till fredag är det förhör med samebyarnas sakkunniga, historikerna Peter Ericson och Lennart Lundmark.

Slutpläderingar hålls 21-23 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".