Anders Blom och Jörgen Jonsson. Foto: A-M Ahlén.
Nordmalingmålet i HD

Stor principiell betydelse för rennäringens framtid

Nordmalingsmålet är av stor principiell betydelse för egendomsskydd av renskötselns sedvanemarker, menar Samernas riksförbund, SSR.

- De frågor som kommer att prövas i processen är av stor principiell betydelse, och utgången i målet kommer att bli avgörande för eventuella framtida processer,  säger Anders Blom förbundsdirektör på Svenska Samernas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Den nu aktuella processen inleddes för 14 år sedan och skall nu slutligen avgöras. I framtiden hoppas SSR att regering och riksdag tar sitt ansvar i samepolitiken och arbetar aktivt med frågan om rätt till land och vatten istället för att frågan ska behövas lösas av domstolar.

– Vår förhoppning är att det i den framtida samepolitiken tas hänsyn till det egendomsrättsliga skyddet för renskötselns sedvanemarker, och att det snarast stärks, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR och Anders Blom i pressmeddelandet.

SVT Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".