Håkan Jonsson, Helena Dådring & Sara Larsson. Foto: Sameradion.

Tredje gången gillt för Sametingets styrelsemöte

Förra veckan avbröts två styrelsemöten då Min Geaidnu, Vuovdega/Skogssamerna och Jakt- och fiskesamernas styrelseledamöter inte godkände att två ärenden skulle behandlas av plenum, men i söndags kunde slutligen sametingets styrelse sammanträda.

Anledningen till protesterna har varit att utskotteindelningen och budgeten inte handlagts på rätt sätt, enligt ordförande för tre oppositionspartier. Nu har de sina reservationer medtagna på dagordningen och alla har enats om att genomföra Sametingets plenum.

De anser att två punkter på dagordningen inte har varit tillräckligt beredda för att det ska gå att fatta beslut i frågorna.  

– Vi förväntar oss att en förbättring av nuvarande styrelses arbetsprocess sker genom initiativ av styrelsens ordförande. Vi anser vidare att om plenums ledamöter inte kan få garantier på en förändring till en demokratisk och kvalitativ arbetsprocess så bör plenums ledamöter överväga att utse en helt ny eller en utökad styrelse för Sametinget, säger Sara Larsson , Helena Dådring och Håkan Jonsson i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".