För få vargar enligt experter

Enligt en internationell forskargrupp är inavelsgraden bland svenska vargar alarmerande och stammen är inte långsiktigt livskraftig.

Rovdjursutredningens internationella expertpanel har gjort en vetenskaplig bedömning av situationen för de svenska vargarna. De vill att de svenska vargarna tillsammans med vargar i Norge, Finland och ryska Karelen räknas som en nordeuropeisk population.

I området finns knappast mer än 1 000 vargar. Stammen borde bestå av minst 3 000, skriver de på Dagens Nyheters debattsida, inför dagens extrainsatta debatt i riksdagen om vargfrågan.

Forskarna anser att den naturliga invandringen av varg i Sverige försvåras av att djuret i praktiken är bannlyst från renskötselområdena i norra Finland och Skandinavien. De skriver att den viktigaste åtgärden på kort sikt är att öka utbytet mellan de skandinaviska och finsk-ryska vargarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".