Åklagare Anette Ölmbro. Foto: SVT Sápmi.
GÄLLIVARE

Häktade misstänkta för grov våldtäkt

De två män som suttit anhållna misstänkta för våldtäkt i Jokkmokk den gångna helgen har idag häktats. Efter häktningsförhandlingar vid Gällivare Tingsrätt häktades den ena mannen i förmiddags för grov våldtäkt och den andre mannen häktades under eftermiddagen för grov våldtäkt och för våldtäkt.

Enligt uppgift ska två våldtäkter ha skett på en campingplats just utanför centrala Jokkmokk natten mot lördag. Två unga kvinnor blev då utsatta för övergrepp, dock inte vid samma tillfälle.

Den ena kvinnan har blivit våldtagen av båda männen och den andra av en av männen, enligt åklagare Anette Ölmbro.

Polisen kunde under lördagen gripa två män i 25-års åldern som misstänktes för våldtäkterna. Männen som är från Nordnorge har suttit anhållna sedan lördag förmiddag och idag var det dags för häktningsförhandlingar i Gällivare Tingsrätt.

– De båda männen häktas för att det finns risk att de avviker eller undandrar sig lagföring eller straff, samt för att om de sätts på fri fot kan försvåra utredningen genom att undanröja bevis och för att inget av brotten ges ett lindrigare straff än två år, samt att det är uppenbara skäl för häktning, säger åklagare Anette Ölmbro till Ođđasat.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".