Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Siidajuogos förslag välkomnas

"Förslaget är ett steg framåt"
1:33 min

Sametingets kommitté Siidajuogus, föreslår att ändra rennäringslagen så att alla samer ska kunna bli medlemmar i en sameby.  Det framgår av kommittens första betänkande som har överlämnats till Sametingets styrelse.

Vaapsten Siijte företräder samer i Tärnaområdet som inte är medlemmar i någon sameby och ordföranden Torkel Stångberg menar att förslaget är ett steg i rätt riktning.

– Förslaget är absolut ett steg framåt. Är det så att det förslag de har kommit med innebär att du kan härleda ditt ursprung till någon av samebyarna i Sverige så har du automatisk obligatoriskt medlemskap.

Siidajuogus förslag innebär stora förändringar i Rennäringenlagens paragraf 11, som definerer medlemskap inom samebyar. Idag säger lagen att medlem i en sameby är "same som deltar i renskötseln inom samebyns område".

Här föreslår Siidajuogus att förändra lagen till att alla samer ska kunna bli medlem i den sameby som man kan härleda sitt ursprung till.

För Torkel Stångberg betyder förslaget om en lagändring mycket för honom personligen.

– Det betyder att mina rättigheter inte behöver  ifrågasettas av andra renskötande samer som driver renskötsel i Vapsten i dag

Siidajuogus föreslår vidare att stryka andra punkten i rennäringslagens paragraf 11, som säger att man måste vara renskötare på heltid för att vara medlem i en sameby och inte jobba med något annat. Det innebär att medlemmar ska kunna ägna sig åt andra jobb samtidigt som de driver sitt renskötselföretag.

Sameradion har också försökt få en kommentar från Samernas Riksförbunds ordförande Jörgen Jonsson men han vill inte säga något om Siidajuogus förslag ännu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".