Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Stockholm

"Otidsenlig lag gällande renbetesrätt"

"Vi behöver ett klarläggande av HD"
1:50 min
Samebyarnas advokater Camilla Wikland och Lars Melin. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

I går lade samebyarna fram sin sakframställan inför Högsta domstolen i Nordmalingsmålet.

Samebyarnas advokater belyste bland annat de samiska rättigheterna och lyfte fram Sveriges internationella åtaganden gentemot samerna.

Rätten till renskötsel bedrivs enligt rennäringslagen på urminnes hävd och detta har också varit samebyarnas inställning i detta mål, liksom i flera andra processer om renbete.

Men enligt svensk praxis har den som hävdar urminnes hävd i en rättegång också bevisbördan. Detta vill samebyarnas advokat Lars Melin ha ett klarläggande på från Högsta domstolen.

- De delar som är mest iögonfallande är bevisbörderegeln men samtidigt har man nu möjlighet att ta tag i de gamla reglerna om urminnes hävd som inte alls är anpassad för renbete.

Frågan berördes av hovrätten i en liknande rättegång mellan markägare i Härjedalen och samebyar och där slogs fast att det krävs 90 års brukande av ett område för att hävda urminnes hävd.

- Institutet urminnes hävd kommer från gamla tider och har ursprungligen bara gällt fast egendom. Det är en otidsenlig lag när det gäller renbetesrätten.

Lars Melin hoppas att en dom i Högsta domstolen ska ge arbetsro åt de bägge parterna.

- Jag hoppas HD klarlägger alla regler som ställer till bekymmer för markägare och renägare. Jag hoppas att HD kan skapa lugn mellan två befolkningsgrupper som har lika befogade intressen i samhället.

Förhandlingarna i Högsta domstolen fortsätter i dag med vittnesförhör av historikern Peter Ericson, som på samebyarnas uppdrag gjortr en utredning av samisk närvaro och renbete i Nordmaling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".