1 av 2
Debatt i riksdagen i dag om fjälljakten. Foto: Eric Veigård/Scanpix.
2 av 2
Riksdagsledamoten Helén Pettersson. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
JAKTDEBATT I RIKSDAGEN

"Gör om, gör rätt"

Oppositionen gick idag till hårt angrepp mot regeringen i fjälljaktsfrågan.
Socialdemokraternas Helen Pettersson anklagade regeringen för att agera inkonsekvent.
- De har haft en skakig argumentation.

Socialdemokraterna har föreslagit att riva upp beslutet om att låta utländska jägare jaga småvilt i fjällen på samma villkor som jägare bosatta i Sverige.

I dag debatterade riksdagen frågan.

- Vi kan i dag hjälpa regeringen att riva upp, göra om och göra rätt, sa Helen Pettersson i Umeå, Socialdemokraternas talesperson i jaktfrågor.

Helen Pettersson menar alltså att regeringen agerat inkonsekvent och jämför med Sveriges agerande kring licensjakten på varg.

Regeringen öppnade nämligen för utländska jägare under hotet att dras inför EU-domstol.

- Men regeringen valde att inte ens besvara den skrivelse som kom från EU-kommissionen. När det gäller vargjakten har regeringen varit tydlig med att besluten ska tas i Sverige och inte i Bryssel, sa Pettersson.

- Jämförelsen haltar betänkligt. Kommerskollegium och jurister vid både utrikesdepartementet och jordbruksdepartementet kom fram till att Sverige riskerade att fällas i en domstol. Dessutom var vi tvungna att betala skadestånd till turismföretgare, svarade Bengt-Anders Johansson, Moderaternas jakttalesperson.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stödjer alltså Socialdemokraterna i jaktfrågan, men Miljöpartiets Åsa Romson gick ett steg längre i debatten.

Hon gick i debatten tillbaka till riksdagens beslut 1992 om att öppna småviltjakten fri alla svenska jägare.

- En provokation mot den samiska befolkningen andra ortsbor. Stockholmare ska inte härja i fjällen, sa Romson och fick stöd av Jens Holm, (V).

- Även Kirunabor och Pitebor kan härja, svarade Bengt-Anders Johansson.

Det var i juli 2007 som riksdagen beslutade att utländska jägare får jaga på samma villkor som svenska jägare - ett beslut som möttes med starka protester.

Bakgrunden till riksdagens beslut var att flera turismföretag i Arjeplog menade att de dåvarande reglerna var ett brott mot EU:s regler om fri rörlighet.

De anmälde beslutet och tilldelades därefter stora skadestånd från staten.

Jägarprotesterna har fortsatt och nu tycks det finnas en majoritet i riksdagen för att se över beslutet.

Detta efter att Socialdemokraterna lagt fram en motion om att återgå till en modell med begränsningar för utländska jägare - något som hela röd-gröna oppositionen och Sverigedemokraterna ställt sig bakom.

I dag klockan 16.00 tar riksdagen beslut i frågan och det är oerhört jämnt mellan blocken. Endast tre röster skiljer i dagsläget. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".