SD vill tillåta varg i renskötselområdet. Foto: Hasse Holmberg/ Scanpix.

SD vill tillåta varg i renskötselområdet

Vargdebatt
2:01 min

När licensjakten på varg debatterades i Riksdagen igår menade Sverigedemokraternas Richard Jomshof att det är klart att det måste kunna finnas varg även där det bedrivs renskötsel. Men han mötte motstånd.

Den främste motståndaren till Sverigedemokraternas debattinlägg var Helén Pettersson i Socialdemokraterna. Hon menade att valet står mellan fortsatt rennäring och varg.

– Det är ett pris som rennäringen och renföretagarna får betala för den rovdjurspolitik som vi bedriver här. Det handlar inte bara om ekonomi, det handlar till viss del om att ersättningarna som betalas ut är för dåliga såklart, men det handlar om mycket mer än så. Vi kan helt enkelt inte ha vargrevir inom renskötselområdet på det sättet som en del vill.

Richard Jomshof tog upp en debattartikel i DN från igår där det stod att vargpopulationen måste ses som en helhet med de vargar som finns i Norge, Finland och Ryssland, där man förordar ett utökat samarbete i vargfrågan mellan dessa länder och Sverige.

– Men för att det ska vara möjligt kanske man också måste tillåta varg i våra renbetesområden. Annars blir ett sånt samarbete svårt att genomföra.

Han tycker att det är ett problem att man pratar om att ha varg i Sverige, men att den inte ska finnas inom renskötselområdet. Ett ställningstagande som enligt honom är väldigt svårt att motivera.

– Ska vi ha varg, så måste vi också tillåta att den finns överallt. Jag tycker det är en pedagogisk fråga inte minst. Det är klart det måste kunna finnas varg även där vi har renskötsel. Jag har svårt att tänka mig att renskötseln skulle upphöra bara för att det fanns några få vargar inom ett sånt område.

Här satte Helén Pettersson i Socialdemokraterna emot och lyfte fram att den svenska renstammen står på gränsen till kollaps, något som sker utan att det idag finns vargföryngringar inom renskötselområdet.

Hon menar att de arealer som ska räknas in vid politiska överväganden om vargen inte ska vara inom renskötselområdet, även om det gör att vargens livsmiljö minskar.

– Jag kommer att göra allt som står i min makt för att inte tillhöra den generation politiker som tar död på rennäringen och på den kultur som följer med den i det här landet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".