Regnskog i Ghana. Foto: Olivier Asselin/Scanpix.
Afrika

Jordens skogar minskar

Sydamerika, Afrika och Oceanien har de största förlusterna av skogsareal. Avskogningen i världen är fortsatt hög, trots att farten minskat något.

Det visar statistik från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO. Omvandlingen från tropiska skogar till jordbruksmark är en stor orsak till avskogningen.

Skogsförlusterna i Brasilien och Indonesien har minskat betydligt. Däremot har det skett en ökande skogsförlust i Australien, bland annat på grund av skogsbränder och svår torka.

På andra håll har skogarna brett ut sig, tack vare skogsplantering och naturlig expansion.

Skogsmarksarealen minskade under perioden 2000-2010 med 5,2 miljoner hektar per år (ett område ungefär lika stort som Costa Rica). Detta att jämföra med en minskning med 8,3 miljoner hektar per år under perioden 1990-2000, skriver Skogsstyrelsen på sin hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".