Stockholm

Statligt bidrag för vargkorridor

Vargen märks med sändare när den passerar gränsen och därefter betalar staten ut ekonomisk kompensation, oberoende från rovdjursersättningen, för de skador som den invandrade vargen orsakar. Så kanske den så kallade vargkorridoren kan komma att fungera i framtiden.

Det är tidningen Riksdag & departement som har försökt reda ut vad som egentligen åsyftas med en vargkorridor genom renskötselområdet, som miljöminister Andreas Carlgren (C) tidigare har talat om.

Syftet med förslaget är att freda finska vargar som är på väg söderut genom Sverige. Det skulle i så fall kunna minska inaveln i den skandinaviska vargstammen.

Men vad exakt menas egentligen med en vargkorridor? Det har inte ännu getts några riktigt klargörande svar. Ruona Burman, departementssekreterare på miljödepartementet, ger det här svaret till tidningen: 

– En korridor av åtgärder, säger hon.

Ruona Burman förklarar att vargen märks med en sändare när passerar gränsen. Därefter ska staten hjälpa till att förebygga skador när det går och betala ut ekonomisk kompensation, oberoende från rovdjursersättningen, för skador som vargen orsakar.

Hur det blir i slutänden återstår att se. Rovdjursutredningen ska utreda möjligheterna och presentera sina förslag senast den 20 april i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".