Med en rösts marginal vann regeringen över oppositionen. Det blir alltså ingen förändring av fjälljakten. Foto: NRK.
FJÄLLJAKTEN

Dramatik kring fjälljakten

Det blir inga förändringar av fjälljakten. Utländska jägare får även fortsättningsvis jaga på samma villkor som jägare bosatta i Sverige. Oppositionen förlorade dagens omröstning i riksdagen med en rösts marginal.

Det var Socialdemokraterna som hade föreslagit att riksdagen skulle införa begränsningar i fjälljakten för utländska jägare.

Hela den röd-gröna oppositionen och Sverigedemokraterna stödde förslaget - därmed hade förslaget majoritet i riksdagen.

Men helt överraskande vann alltså regeringen omröstningen.

En förklaring till resultatet är att en vänsterpartist inte hann rösta i tid och dessutom fungerade inte det så kallade kvittningsystemet som ska göra att lika många riksdagsledamöter är frånvarande på båda sidor.

– En jättebesvikelse. Så nära, en röst ifrån, sa en besviken Helén Pettersson, Socialdemokraternas talesperson i jaktfrågor.

Regeringsalliansen var betydligt gladare.

– Ett postivt beslut. Vi hade gett oss in på en vansklig väg med en rättslig process om vi hade röstat ja, säger Bengt-Anders Johansson, Moderaternas jaktansvariga.

Tidigare artiklar:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".