Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor oro i Sametingets kansli efter nedskärningsförslag

Publicerat onsdag 9 februari 2011 kl 15.55
Oro på kansliet
(1:09 min)
Sametingets kansliordförande Patrik Kansa är bekymrad efter styrelsens budgetförslag. Foto: Emil Östlund

Sametingets kansliledning riktar skarp kritik mot styrelsens budgetförslag. Frågan om politiska utskott anses inte tillräckligt beredd och kansliet befarar nu att fyra tjänster försvinner om budgeten går igenom på plenum.

Styrelsens budgetförslag innebär att det folkvalda organet tar nästan en och en halv miljon kronor från förvaltningsmedlen. I praktiken innebär det att pengar flyttas från tjänstemännen till politikerna. Därutöver finns en miljon som kansliet sparade in ifjol.

Kansliet befarar nu minskad service och problem att bedriva verksamheten. I slutändan kan personal tvingas gå.

– Ja, det är ju våran bedömning, räknar man i antal kronor och ören så är det så den första reaktionen blir, säger kanslichefen Patrik Kansa.

Under gårdagen höll kansliledningen ett möte med facket och personalen där de informerades om läget. Det tycker styrelsens ordförande Ingrid Inga var förhastat.

– Naturligtvis finns det en oro men där har jag bett Patrik avvakta tills vi tagit nåt beslut, men han har valt att gå ut och informera och skapa ännu mera oro inom kansliet. Han har inte de nödvändiga besluten som underlag innan han kan informera på det sättet, säger Ingrid Inga.

Trots att styrelsen är oenig föreslår den att pengar tas från kansliet för att inrätta utskott där politikerna bland annat ska behandla språk- och rennäringsrelaterade frågor. Facket och kanslichefen tycker inte saken fått en ordentlig genomlysning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".