Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga bemöter kansliets kritik

Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 05.30
"Vi har inte fått nog med underlag"
(1:50 min)
Sametingets styrelsordförande Ingrid Inga och Sametingets kanslichef Patrik Kansa <br>Foto: Tora Lindberg och Emil Östlund / Sameradion

Beredningen av de politiska utskotten i Sametinget är enligt kansliet bristfällig och kan leda till att tjänster försvinner. Nu svarar Ingrid Inga på kritiken.

Inför Plenum om två veckor råder det turbulens kring Sametingets styrelse. Två styrelsemöten har blivit inställda och kansliet har riktat skarp kritik mot styrelsens budgetförslag och beredningen av de politiska utskotten är enligt kansliet är bristfällig.

Det har gått för fort, menar kansliet och hävdar att fyra tjänster riskerar försvinna om den föreslagna budgeten går igenom.

Styrelsens ordförande Ingrid Inga svarar på kritiken.

– Man ger bilden av att den här styrelsen håller på med konstigheter. Så är ju inte fallet. Vi är mycket väl medvetna om vårt uppdrag och vilka möjligheter vi har att arbeta efter.

Syftet med de nya politiska utskotten är att utveckla det demokratiska inflytandet och den politiska delen av Sametinget. Men kansliledningen menar att en stor del av de frågor som utskotten ska behandla är renodlade förvaltningsärenden och att det politiska arbetet därmed snarare blir lidande. Ingrid Inga säger att det är en missuppfattning.

– Man har från kansliet gjort den tolkningen att det här handlar om att politikerna ska ta över tjänstemännens uppgifter. Det är inte så. Det är bara insynen från politiken som kommer att öka, säger Inga.

Hon menar att problemet är att de inte fått något underlag från förvaltningen som talar om hur det ska gå till, däremot har de fått en massa underlag som talar om att det inte går att införa nämnder.

Kansliets chef Patrik Kansa säger att det saknas en övergripande politisk vision från styrelsen. Att arbetet med de politiska utskotten har forcerats fram utan någon egentlig riktning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".