Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
FJÄLLJAKTEN

Besvikelse efter jaktbeslut

Publicerat torsdag 10 februari 2011 kl 05.54
"Jakten tillhör samebyarna"
(0:49 min)
1 av 2
SSRs ordförande Jörgen Jonsson
2 av 2
Småviltjakten gäller till exempel ripa. Foto: Paul M. Walsh/Scanpix.

Det blev inga begränsningar för utländska jägare när riksdagen igår tog beslut om fjälljakten. För ordföranden i Svenska samernas riksförbund Jörgen Jonsson hade en begränsning av fjälljakten varit ett steg i rätt riktning.

Svenska samernas riksförbund (SSR) och samebyarna skulle vilja se betydligt större förändringar än en begränsning för utländska jägare. Samebyarna hade det avgörande inflytandet över fjälljakten fram till 1992, då riksdagen beslutade att öppna fjällen för alla svenska jägare.

Beslutet väckte ett ramskri hos samebyarna, Sametinget och hos samiska organisationer.

- Vi har den grundläggande principen kvar att jakten tillhör samebyarna och vi önskar ett större inflytande över förvaltningen, säger Jörgen Jonsson, SSR:s ordförande.

För ett par år sedan gick SSR tillsammans med Girjas sameby till domstol med jaktfrågan och enligt Jörgen Jonsson tycks det vara den enda framkomliga vägen för deras del.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är beredda att återgå till en liknande modell för småviltjakten som den som gällde före 1992.

Åsa Romson som är riksdagsledamot för Miljöpartiet tycker att den gamla modellen fungerade bättre.

-- Vi har också sett hur landets samebyar har utvecklat bra modeller för att hantera jakten, säger Åsa Romson.

Men det finns inget större stöd i riksdagen för att återgå till en modell som gällde före 1992. Regeringensblocket säger nej, allianskollegorna Socialdemokraterna likaså.

- Det är vi mer tveksam till, säger Helen Pettersson, Socialdemokratisk riksdagsledamot från Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".