Vaja med renkalv. Foto: Sam Harrel

Renhjordar i Alaska ökar igen

Det har tidigare kommit rapporter om minskade renantal i den så kallade Porcupine-hjorden i nordligaste delarna av USA, men nu kommer nya siffror som visar motsatsen.

Renhjordarna i Yukon-territoriet och i delstaten Alaska blir allt större. Viltbiologen Beth Lenart i Alaska säger till CBC News att de första resultaten av den senaste räkningen redan visar att det är fler renar än man först trott. Den sista stora räkningen för 10 år sen visade då på 123.000 renar.

För två år sedan kom det restriktioner inför jakt på ren i Yukon-området, något som var opopulärt bland befolkningen men som kanske visat sig vara anledningen till det ökade antalet renar i gränsområdet mellan Yukon-territoriet och Alaska.

De slutgiltiga siffrorna blir offentliggjorda under mars månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".