Nu har kultur- och miljöstöden betalats ut. Foto: Anna-Maria Ahlén, SVT Sápmi.
Kiruna

Kultur- och miljöstöden betalas ut

Äntligen! Ja, det tycker säkert de som har väntat på att få sina kultur- och miljöstöd utbetalda från Jordbruksverket. För nu ska pengarna ha betalats ut.

Sametingets kanslichef Patrik Kansa är lättad över det besked som han igår fick från Jordbruksverket, som är den myndighet som betalar ut Landsbygdsprogrammets stöd.

– Det är otroligt skönt. Inte alls roligt att pengarna skulle fastna på grund av formalia, säger han.

Gunilla Paulsson-Lindberg, chef på Jordbruksverkets utbetalningsenhet, bekräftar att utbetalningarna har kommit igång.

Varför?

– Jag gjorde bedömningen att Sametinget har gjort de åtgärder man kunnat i dagsläget, säger hon.

Det är Jordbruksverket som har spärrat utbetalningarna tidigare i vintras. Bakgrunden är att Ekonomistyrningsverket (ESV) i sin slutrapport har kritiserat natur- och kulturmiljöstödet i renskötselområdet där Sametinget är den myndighet som handlägger ansökningarna. Även IT-systemet, som Jordbruksverket tillhandahåller, har kritiserats. Kritiken rörde bland annat hur man lagt in uppgifter i systemet.

– Kritiken berörde flera områden, där ett var IT-stödet. Där har vi haft en dialog med Sametinget, säger Gunilla Paulsson-Lindberg.

– Vår stödenhet har tolkat det som att ESV har varit kritisk mot vårt IT-stöd också. Vi har planerat förbättringar, fortsätter hon.

I början av mars ska representanter för Jordbruksverket besöka Sametinget och prata med ansvariga.

– Jag vill gärna följa upp det här genom att faktiskt titta på ärenden, hur de handläggs nu, säger Gunilla Paulsson-Lindberg.

Men fortfarande finns det stödformer som inte har betalas ut, till exempel företagsstöden.

– Där för vi en dialog med Sametinget. Min bedömning i dagsläget är att ingen utbetalning sker förrän vi har gjort vårt besök i Kiruna, säger hon.

Patrik Kansa tycker att det är viktigt att förhindra att något liknande sker i framtiden igen.

– Att komma tillrätta med brister som både de och vi har. Och blir det problem ska vi hädanefter kontakta varandra direkt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".