Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samebyar föreslås förvalta jakten och fisket

Publicerat måndag 14 februari 2011 kl 07.42
"Hela tankesättet i kommittén"
(1:56 min)
Lars Wilhelm Svonni. Foto: A-M Ahlen

Flytta jakt-och fiskeupplåtelserna ovan odlingsgränsen från Länsstyrelsen till samebyarna. Det föreslår Sametingets kommitté, Siidajuogos, i sin första skrivelse inför nästa veckas plenum.

Siidajuogus pekar på att länsstyrelserna fått in över 16 miljoner kronor per år i intäkter från jakt- och fiskeupplåtelser, nåt som samebyarna istället skulle kunna sköta.

Lars-Wilhelm Svonni är ordförande i kommittén och han menar att det är självklart att flytta ansvaret till samebyarna.

– Hela tankesättet i kommittén är att flytta över kompentens från Länsstyrelserna till Sametinget, därför att det är ju något som har påbörjats redan. Regeringen har flyttat över ett antal kompetensområden och det är liksom bara att fortsätta på den inslagna vägen.

Sametingets kommitté Siidajuogos har lämnat sitt första förslag till ny samepolitik inför plenum nästa vecka. Förslaget ska utgöra en grund för en ny förvaltning och fördelning av de samiska naturresurserna, som senare ska lämnas till regeringen.

Förslaget om att flytta över upplåtelserätten av jakt- och fiskerätter ovan odlingsgränsen och inom renbetesområden från Länsstyrelsen till samebyarna. Ett förslag som Bernt Rönnholm i Storumans jaktvårdskrets inte ser positivt på och säger,

 – Jag tycker inte att det är bra. Som jag spontant känner så vill jag ha kvar det på Länsstyrelsen. Vi ser ju den här diskussionen som förs om dubbelregistrering och vi ser ju hur det är samebyar emellan, de kommer ju inte sams. Så jag tror inte på den idén, säger Bernt Rönnholm.

Lars-Wilhelm Svonni ser dock det här som ett naturligt steg efter att samerna fått status som ett folk, även om ett beslut från regeringen kan dröja:

 – Ja, de kan väl möjligtvis trilskas lite grann men sett på sikt med den utveckling som funnits inom folkrätten så är det ju en tidsfråga. Det kan ta två, tio eller tjugo år. Men förr eller senare måste ju staten överlämna upplåtelserätten till samerna. Så ser ju folkrätten ut idag, säger Lars-Wilhelm Svonni

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".